Fietser en loper

Ik ben een fietser die daarnaast aan hardlopen doet.

maandag 3 februari 2014

Afzien voor een nieuw PR

Gister was de klassieker Leeuwarden-Marsum-Leeuwarden. Voor 90% gaat deze loop over m'n trainingsroute's. Maar omdat de lange duurloop woensdag niet door was gegaan ivm het koude weer gister dan toch maar ingeschreven voor de halve marathon.
Het was wel aardig loopweer alleen stond er erg veel wind. En dan weet je het hier wel.
Op voorhand getracht de virtual racer te activeren: je selecteerd dan een bestand en de Garmin geeft aan of je langzamer of sneller bent dan de loop van het bestand. Helaas moet het bestand dan wel op de Garmin staan anders lukt dat niet. Het benodigde bestand, vorige halve marathon, stond niet meer op de Garmin dus helaas.
Plan B: virtual partner.
Hier kun je km tijden selecteren. De vorige halve marathon ging in 5.19 gem/minuut over 1km. Dus maar 5.15 ingevuld en dan maar zien hoe het zou gaan. Op voorhand ging er vanuit dat ik niet ging redden vanwege de harde wind. Maar het bietenkuurtje van afgelopen week zou natuurlijk in principe nog wel kunnen helpen.

Enfin maar een beetje snel starten en dan maar hopen dat we instortingsgevaar konden vermijden. Bij de vorige halve liet ik in op het laatst nogal wat liggen dus als ik dat kon vermijden zou er misschien toch nog een heel klein pr-tje inzitten van rond de 1,51.
Na 1 km al de eerste hindernis: het Stephensonviadukt dus de hartslag was direkt al hoog en dan zou de hele 21km zo blijven: gem 175 maximaal 186.

Tussentijden wezen ook uit dat het toch ietsje te snel ging maar ja je loopt richting huis:
 
Na 5km een tussentijd van 24.55 en dat is meer dan 12 gemiddeld. Oei. Wel al een leuke marge opgebouwd, dat wel. De virtual partner geeft precies aan hoeveel seconden/minuten en hoeveel meter je voor ligt (of achter). Dit is wel een leuk iets en zeker als je voor ligt.
De wind was hevig en ik voelde wel dit gaan we zeker geen halve marathon volhouden. Nog even met een paar in een waaier gelopen, er liep nog een fietser mee volgens eigen zeggen, maar deze gasten liepen erg onregelmatig en sprinten om af te lossen is niet handig. Dus deze mannen laten lopen.
Het tempo zakte al met al wel wat door de tegenwind richting Dronrijp maar de 10km tijd was nog heel behoorlijk: 50.20 en dat was toch nog 11.9 gemiddeld. Ook al een mooie voorsprong opgebouwd tov de onzichtbare tegenstander.
Na een km of 13 begonnen de km tijden toch wat op te lopen en ging het ook merkbaar moeizamer. Maar goed genoeg marge opgebouwd en was er toen wel zeker van dat een pr er wel in zou zitten.
De laatste kilometers werden steeds zwaarder:
 
1km voor het einde dan weer het Stepensonviadukt. Pff na 20km voelt dat als een col van de horse categorie. Maar goed in de wetenschap dat zelfs onder 1.50 erin zat op karakter en dan naar de finish: blij verrast met 1.48.57 en dat is ruim 2min 30 van m'n pr afgelopen.
Mooie tijd vond ik zelf want het was ook pas m'n 3e halve marathon ooit: 1e in 2012 op Terschelling 2.00.50, 2e afgelopen december in 1.51.30 en nu dus 1.48.58 ondanks de harde wind.

Of het nu aan de opgevoerde training ligt of aan de bietensap: niemand zal het weten. Nu maar even rust want vandaag voelt het allemaal wat minder.

http://connect.garmin.com/activity/439282287

Geen opmerkingen:

Een reactie posten